Green Belt -sertifikaatti

Päivitys: Jaatinen B.V. on saanut ainoana suomenkielisiä koulutuksia järjestävänä organisaationa kansainvälisen tunnustuksen Lean Six Sigma Green Belt -koulutukselleen: The Council for Six Sigma Certification, CSSC, on hyväksynyt koulutuksen akkreditoinnin.

Kirjoitin hiljattain Blogin Black Belt -sertifikaateista, koska sertifikaatit tuntuivat askarruttavan asiakkaitani. Tässä Blogissa vastaava yhteenveto selventämään Lean Six Sigma Green Belt -sertifikaatteja:

Lean Six Sigma Green Belt -sertifikaatti on arvostettu osoitus Lean Six Sigma -osaamisesta. Sertifikaatin voi hankkia usean organisaation kautta. Sertifikaattien erojen ymmärtäminen on usein kuitenkin haastavaa, tiedon etsiminen työlästä ja tulosten tulkitseminen hankalaa.

Listaan bogissani yleisimmät Green Belt -sertifikaatit, niiden vaatimukset ja erot. Blogissani on myös muutama idea, miten tietoa voisi hyödyntää itselle sopivan GB-koulutuksen ja sertifioinnin löytämisessä.

Lean Six Sigma Green Belt -sertifikaatti

Jos Green Belt -rooli ja erilaiset Belt-tasot ovat sinulle uutta, voit tutustua blogiini: Lean Six Sigma Belt tasot

Miten hankkia Green Belt -sertifiointi?

Yleisin ja kätevin tapa hankkia Green Belt -sertifikaatti on sertifioitua valitsemasi Green Belt -koulutuksen kautta suorittamalla koulutusjärjestäjän vaatimusten mukaiset tehtävät. Koulutuksen jälkeen voit myös hankkia sertifikaatin erilaisilta kansainvälisiltä organisaatiolta.

Organisaatiosta riippuen sertifiointivaatimukset vaihtelevat:

 1. Teoria testi: muutaman tunnin kirjallinen, valvottu monivalintatesti (open tai closed book)
 2. Lean Six Sigma -projektin suorittaminen
 3. Kohtien 1 ja 2 yhdistelmä

Erilaiset Green Belt -sertifikaatit

Green Belt -sertifikaatti ei ole suojattuja, periaatteessa kuka tahansa voi sertifioida. Sertifikaatin arvon selvittäminen voikin olla vaikeaa. Sertifikaatin todellinen arvo kannattaa arvioida sertifikaatin luovuttajan tunnettavuuden, luotettavuuden ja tämän itse saamien sertifikaattien ja tunnustuksien perusteella.

Alla lista tunnetuimmista Green Belt -sertifikaatin tarjoajista:

 • American Society of Quality, ASQ
  • ASQ on Suomessa nimenä ehkä tunnetuin Lean Six Sigma -sertifiointien järjestäjä. Sertifiointivaatimuksiin kuuluu kirjallinen, englanninkielinen monivalintakoe ja 3 vuoden työkokemus Lean Six Sigmasta. Lue lisää vaatimuksista: ASQ Green Belt
  • Kannattaa huomioida, että ASQ ei akkreditoi koulutustarjoajia vaan sertifioi henkilöitä. Kouluttajaorganisaatiot eivät siis voi luovuttaa ASQ-sertifikaatteja. ASQn sivuilta löytyy lista organisaatiosta, jotka tarjoavat ASQn koulutusta ASQn validoitujen ohjaajien toimesta. Blogin kirjoitushetkellä ei Euroopassa ole ASQn rekisteröimiä kouluttajia.
 • The International Association for Six Sigma Certification, IASSC
  • IASSC on toinen tunnettu kansainvälinen sertifiointiorganisaatio. IACSSn sertifiointiin kuuluu kirjallinen monivalintakoe. Sertifikaatti on voimassa 3 vuotta, jonka jälkeen sen voi uusia. Lue lisää vaatimuksista: IASSC Green Belt
  • IASSC akkreditoi myös koulutusorganisaatioita. Akkreditoinnin saa, jos koulutusmateriaali on IASSCn validoima ja vähintään yksi organisaation kouluttajista on IASSCn sertifioima. Suomalaisia Green Belt -koulutuksen tarjoajia ei IASSCn akkreditoitujen kouluttajien listalla ole, eurooppalaisia jonkun verran (kts. edellisen linkin kohta ”Accredited Provider”).
 • The Council for Six Sigma Certification, CSSC
  • CSSC on kolmas iso Green Belt -sertifikaattien tarjoaja. Sertifiointivaatimuksena on kirjallisen monivalintakokeen läpäisy. Sertifikaatti ei vanhene. Lue lisää vaatimuksista: CSSC Green Belt
  • CSSC akkreditoi myös koulutuksien tarjoajia validoimalla koulutusmateriaalin ja kouluttajan riittävän kokemustason. Jaatinen B.V. on suomenkielisiä Green Belt -koulutuksia järjestävistä organisaatioista ainoa, joka on CSSCn akkreditoima, kts. lista kaikista hyväksytyistä organisaatioista linkissä: CSSCn akkreditoimat organisaatiot
 • Kouluttajat ja yritykset: Edellä mainittujen kolmen organisaation lisäksi monella koulutuksien järjestäjillä sekä yrityksillä, jotka ovat jalkauttaneet Lean Six Sigmaa laajasti organisaatiossaan, on oma sertifiointi. Sertifikaatista riippuen vaatimuksena on joko teoriakoe ja/tai yksi tai useampi projekti. Usein vaatimuksena on myös johdon hyväksyntä ja joissakin organisaatioiden omissa sertifikaateissa vaaditaan myös osoitus yritykselle tärkeiden kykyjen hallitsemisesta. Vaatimukset ja taso vaihtelevat paljonkin.

Mikä Green Belt -sertifikaatti kannattaisi hankkia?

Koska sertifikaattikenttä on suhteellisen kirjava, alla muutamia ideoita sertifikaatin valinnasta oman kokemukseni perusteella:

 • ASQ ja IASSC -sertifioinnit testaavat laajasti statistista osaamista. Se on tietyissä työympäristöissä tarpeen, mutta monessa organisaatiossa taitoja ei tarvita. IASSC ja ASQ eivät vaadi projektia. Projektivaatimuksen puuttuminen on mielestäni puute, koska onnistunut projekti osoittaa hyvin Beltin kyvyn hyödyntää menetelmiä riittävästi ja saada pysyviä muutoksia aikaan. IASSCn sertifioinnin uusiminen joka 3 vuosi on myös kohtuullisen suuri investointi.
 • CSSCn sertifioinnin teoriakokeen sisältö keskittyy mielestäni suhteellisen hyvin testaamaan menetelmiä, joita käytännössä tarvitaan. Sertifikaatin etu on myös, ettei se vanhene. Puutteena näkisin tässäkin, ettei GB-sertifiointiin vaadita parannusprojektia.
 • Eri koulutusjärjestäjien sertifioinnit: Edellä mainittujen organisaatioiden tarjoamiin englanninkielisiin sertifikaattikokeisiin valmistautuminen vie paljon aikaa. Kannattaakin miettiä, kuinka tarpeellinen tällaisen sertifikaatin hankkiminen on. Jos Green Belt -koulutukseen sisältyy mahdollisuus sertifioitua tekemällä projekti, on se yleensä jo riittävä osoitus osaamisesta.

Vinkkejä GB-koulutuksen valintaan

Jos etsit itsellesi sopivaa Green Belt -koulutusta, eivät sertifikaatit kuvaa kovinkaan hyvin, mikä koulutus olisi sopivin. Voit hankkia halutessasi ASQn, IASSCn tai CSSCn sertifikaatin koulutusvalinnasta riippumatta. Suomalaisilta GB-koulutuksen järjestäjiltä ei näitä sertifikaatteja tällä hetkellä saa, lukuun ottamatta Jaatinen BV:n  CSSC:n akkreditoimia Green Belt -koulutuksia. Tässä muutama vinkki, miten koulutuksia voisi kuitenkin sertifikaattien perusteella arvioida:

 • ASQn Body of Knowledge, BoK: GB-koulutuksien sisältöesittelyissä viitataan usein ASQn BoK -sisältöön, koska se on yleisesti tunnettu, julkinen lista. Muita vaihtoehtoja ovat IASSCn ja CSSCn BoK. Sisällöissä on paljon samoja aiheita, mutta myös eroja. Listat antavat alustavaa kuvaa koulutuksesta, mutta ne eivät vielä kerro kovinkaan paljon koulutuksen tai kouluttajan tasosta.
 • Koulutuksen sisällön lisäksi suosittelen tutustumaan koulutuksen oppimisympäristöön, kouluttajan kokemukseen ja referensseihin: Miten erilaiset oppimistavat on huomioitu, mitä opetusmenetelmiä käytetään, miten kokenut kouluttaja on, aikaisemmin koulutukseen osallistuneiden arvostelut jne.

Meidän valinta sertifiointiin

Sertifiointivaatimuksena Green Belteille meillä on päätökseen saatu projekti. Olemme luopuneet teoriatesteistä, koska huomasimme koulutuksissa, että osallistujat stressasivat liikaa testin kysymyksien hallinnasta. Huomio meni liikaa kokeen läpäisyyn prosessinparannuksen sijaan.

CSSCn akkreditoiman Green Belt -koulutuksemme jälkeen osallistuja voi siis hankkia meillä Lean Six Sigma Green Belt -sertifikaatin saatuaan projektin onnistuneesti päätökseen.

Jos olet kiinnostunut hankkimaan Green Belt -sertifikaatin ja etsit sopivaa koulutusta, tutustu meidän koulutukseen, opetusmenetelmiin ja kouluttajaan. Järjestämme säännöllisesti avoimia koulutuksia sekä yrityksille räätälöityjä koulutuksia.

Lue lisää: Lean Six Sigma Green Belt -koulutus ja -sertifiointi

Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää tai muita ajatuksia sertifioinnista.

Lean Six Sigman merkeissä,

Marja Jaatinen

Sertifioitu Lean Six Sigma Master Black Belt

Ota yhteyttä

4.6/5 Perustuu 413 arviointiin

Lue muita viestejä